Το ψηφιακό βιβλίο, μια τεχνολογική εξέλιξη που κανείς πραγματικά δεν επιθυμεί

Στο παρόν δοκίμιο θα μελετηθεί και θα αναλυθεί το άρθρο της εφημερίσας ‘’le nouvel economiste’’ που αναλύει με σαφήνεια τη νέα εποχή που ανατέλλει για το βιβλίο στα πλαίσια της ψηφιακής επικοινωνίας και προσεγγίζει με κάθε λεπτομέρεια όλες τις πλευρές που επιφέρει η αλλαγή που συντελείται.
Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης και ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας που χαρακτηρίζει την εποχή μας, η πληροφορία και η επικοινωνία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα του ανθρώπου και της κοινωνίας σε όλους τους τομείς.
Οι παραδοσιακοί τρόποι επικοινωνίας αλλάζουν μορφή και καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες νέων και εξελιγμένων μέσων επικοινωνίας όπως η τηλεφωνική, γραπτή επικοινωνία αλλά και το τρόπος μετάδοσης της γνώσης όπως το βιβλίο. Το βιβλίο παίζει εναν πολύ σημαντικό ρόλο ως μέσο επικοινωνίας και μετάδοσης γνώσεων σε διεθνές επίπεδο.
Στη παρούσα παρουσίαση θα μελετηθεί και θα αναλυθεί ακριβώς αυτός ο τομέας. Το παραδοσιακό σε όλους μας βιβλίο μεσά στην δείνη της εξέλιξης της ψηφιακής εποχής και η μεταλλαγή του στο νέο ψηφιακό βιβλίο.
Ο συγγραφέας του άρθρου δέχεται ότι η τεχνολογική επανάσταση μπορεί να υποδουλώσει σε νέες ιδεολογίες. Τονίζει όμως ότι αυτή η επανάσταση δε μπορεί όμως να αποδεσμεύσει σε άμεσο χρόνο τους παραδοσιακούς αναγνώστες, από την συνήθεια του φυλλομετρήμετος και την απόλαυση της ανάγνωσης ενός παραδοσιακού βιβλίου.
Παρ ολα αυτά τονίζει ότι το ψηφιακό βιβλίο, e-book, κερδίζει όλο και μεγαλύτερο χώρο στην αγοραστική και εκδοτική αγορά, προκαλώντας θεαματική αλλαγή στο αναγνωστικό κύκλωμα.
Τι ακριβώς είναι το ψηφιακό βιβλίο; Σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης, το ψηφιακό βιβλίο αποτελεί ένα κείμενο που βρίσκεται αποθηκευμένο σε ηλεκτρονική μορφή και δύναται προς ανάγνωση μέσω μιας ηλεκτρονικής συσκευής, όπως το Reader της Sony και το Kindle της Amazon, χωρίς σύνδεση με υπολογιστή.
Το άρθρο της‘’le nouvel economiste’’ αναφέρει ότι στην έναρξη της νέας αυτής εποχής στον τομέα των εκδόσεων, τα βιβλία, τα κείμενα, οι συγγραφείς, οι εκδοτικοί οίκοι, τα πνευματικά δικαιώματα, μπαίνουν σε μια διαδικασία σαρωτικού μετασχηματισμού.
Το άρθρο περνάει στην οικονομική ανάλυση αναφέροντας ότι τα ψηφιακά βιλία είναι φθηνότερα από τα παραδοσιακά τυπωμένα βιβλία κάτι που αποτελεί σημαντικό γεγονός στο θέμα της αγοράς .Προσφάτως η Google αποφάσισε να περάσει στην ψηφοποίηση εκατομμυρίων τίτλων βιβλίων με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση συγγραφέων και εκδοτών.
Επίσης επισημαίνει και αναλύεει τα οικονμικλα πλεονεκτήματα και μειονεκτιμεατα του ψηφιακού βιβλίου αναφέροντας το μηδενικο κοστος παραγώγης και εργασίας και μηδενικης φθοράς και όγκου.
Η οικονομική αξία ενός τυπωμένου βιβλίου είναι δικαιολογημένη λόγω της αντίσοιχης εργασίας που επιβάλλεται για την εκτύπωση του.Η νέα εποχή στο βιβλίο στον τομέα της αγοράς δημιουργεί αμέτρητα ερωτήματα και πολλά προβλήματα όπως ποια βιβλία μπορούν να ‘’κατεβάζουν’’ οι αναγνώστες τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται με τα πνευματικά δικαιώματα.Η παράνομη ανάρτηση θα αποτελέσει και την καταστροφή για τον εκδοτικό οίκο και τον συγγραφέα.Θα χρειαστεί ναδημιουργηθεί ένας τρόπος προστασίας και συννενόησης που θα επιτύχει την ισσοροπία ανάμεσα στους συγγραφείς καιτο διαδίκτυο
Παρ ολα αυτά οι περισσότεροι αναγνώστες παραμένουν παραδοσιακοί και πιστοί στην ιεροτελεστία της δαδικασίας επιλογής ενός βιβλίου απο τα ράφια του βιβλιοπωλείου.Η μυρωδια η αφή η φυλλομέτρηση και η χαρά της ανάγνωσης η τσάκιση η υπογ΄ραμμιση ο σελιδοδείξτης δεν είναι ακόμα έτοιμοι να παραδόσουν τα όπλα.
Ολα αυτά καθιστούν την αναγνωση των βιβλίων μια ηδονική και μευθστική πράξη όλες τις αισθήσεις βιβλιόφιλου. Αυτή την πανδαισία των αισθήσεων φοβάται μη χάει ο μέσος αναγνώστης με την την εισαγωγή των e-books, ψηφιακών βιβλίων.
Θα πρέπει παρολα αυτά να διατηρούμε και μια κριτική ματιά διότι στην εποχή της τεχνολογίας και των τεχνολογικών εξελίξεων η παραδοσιακή επικοινωνία προσαρμόζεται αλλάζει μορφή και περνάει σην ψηφιακή εποχή. Ο Ουμπέρτο Εκο, σε σχολιασμό του για τα φαινόμενα των βιβλιακών φαινομένων, εναντιώνεται με το κύμα διαμαρτυρίας που ξεσηκώνει το ψηφιακό βιβλίο.
‘’Ολοι μιλούν και γράφουν εναντίον του ψηφιακού βιβλίου, λέει ο Εκο, χωρίς κανένας στην πραγματικότητα να ξέρει ή να είναι σε θέση να φανταστεί τι όντως εστί ψηφιακό βιβλίο.’’
Ισως το τέλος του τυπωμένου βιβλίου να μην έρθει στην πραγματικότητα αλλά στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας και της ηλεκτρονικής πραγματικότητας ωστόσο, αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ανάπτυξη του ψηφιακού βιβλίου είναι μια πορεία χωρίς επιστροφή.
ποιο είναι το μέλλον?
Στο άρθρο του ο Edouard Laugier κάνει αναφορά στο μέλλον του ψηφιακού βιβλίου και υποστηρίζει ότι ο κόσμος των εκδόσεων αναπόφευκτα θα ‘’χτυπηθεί’’,αν δεν έχει ληδη χτυπηθεί, από το ψηφιακό τσουνάμι.Οι εκδόσεις είναι όπως κάθε αλλη επιχείρηση θα χρειαστεί να κάνουν σταρτ απ για να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες.
Αυτό που πρόκειται να χάθει,αν χαθεί, δεν είναι η ανάγνωση και η μελέτη αλλά η αίσθηση της κατοχής μιας σπάνιας η παλαιας εκδοσης βιβλίου ή και η απόκτηση μιας προσωπικής αφιέρωσης από τον συγγραφέα ενός βιβλίου αλλά και η ικανοποίηση της απόκτησης ενός τυπωμένου βιβλίου.
Μπορεί το ψηφιακό βιβλίο να συναγωνιστεί το παραδοσιακό βιβλίο σε αυτά;
Επισης ενας άλλος τομέας που θα δοκιμαστεί είναι αυτός της τυπογραφία που ετοιμλαζεται να παραχωρήσειτη θέση της στο ψηφιακό σύμπαν ενώ αυτός της παιδείας δέχεται ίσως την μεγαλύτερη επανάσταση.
Σήμερα πολλές δημόσιες και πανεπιστηιακές βιβλιοθήκες αγοράζουν ηλεκτρονικά βιβλία ωστε να δίνεται η δυνατότητα ανάγνωσης από πολλούς χρήστες χωρίς φυσική παρουσία. Όλο και περισσότερο οι Νέες Τεχνολογίες διεισδυοθν στον τομέα της εκπαίδευσης.Καιποιο παοτελει τοβασικτερο ό εργαλειο της εκπαιδευσης αν οχι το βιβλίο?

Με την χρήση του ψηφιακού βιβλίου οι νέοι μεταφέρονται σε μια γνώριμη περοχή (την ηλεκτρονική οθόνη και πλήκτρα) παίζοντας με τους δικούς τους όρους χωρίς να υποστούν την εκπληξη της ξαφνικής μεταπήδησης από τον ψηφιακό χώρο στην ακινησία της τυπωμένης σελίδας.
Η ευκολία της χρήσης του ψηφιακού βιβλίου λειτουργεί ως πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της μάθησης
Και πράγμστι στον τομέα αυτό, η τεχνολογία προσφέρει πολλά στους μαθητές αλλά και οτυς εκπαιδευτικούς.Σημαντικό επίσης είναι ότι στα παιδιά με ειδικές ανάγκες ανοίγοναι νέοι ορίζοντες και κόσμοι στον τομέα της μάθησης ενώ ο αναλφαβητισμός θα μπορέσει να καταπολεμηθεί.
Συλλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω δε μπορούμε να μιλήσουμε για επικράτηση του ενός είδους βιβλίου ή του άλλου. Το άρθρο αναφέρει ότι το παραδοσιακό βιβλίο κατέχει ακόμα την πρώτη θέση στην προτίμηση του κοινού αλλά επικοινωνία αλλάζει και μαζί της και όλες οι παραδοσιακές μόρφες επικινωννίας όπως τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Leave a comment

Filed under ενδιαφέροντα άρθρα

Leave a comment