“Η γυναίκα της σοφίτας”

Το βιβλίο της Χρυσηίδας Δημουλίδου, “Η γυναίκα της σοφίτας”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.Έχει ένα ιδιαίτερο εξώφυλλο που σου κερδίζει αμέσως το ενδιαφέρον.

‘’Ποια ήταν η γυναίκα που πολλά χρόνια τώρα κρυβόταν στη σοφίτα της «Βίλας των Ανέμων», ενός αρχοντικού κάπου στην Εκάλη; Κάποιοι έλεγαν πως ήταν η μικρότερη κόρη του άλλοτε επιτυχημένου επιχειρηματία Μάριου Νομικού, που στα νιάτα της υπήρξε η καλλονή της εποχής της, κάνοντας τους άντρες να πέφτουν στα πόδια της και να εκλιπαρούν για ένα της βλέμμα.Μερικές φορές οι διαβάτες μπορούσαν να διακρίνουν την αχνή σκιά της πίσω από τις βαριές κουρτίνες του παραθύρου της. Οι μεγαλύτεροι αναφέρονταν σε ένα τραγικό γεγονός που κατέστρεψε τη ζωή της μαζί με την ουράνια ομορφιά της. Κι όταν κλείστηκε πάνω στη σοφίτα, δεν την ξανάδε μάτι ανθρώπου πέρα από την αδελφή της Μάρθα, που στάθηκε βράχος ακλόνητος δίπλα της. Κι όμως, κάποτε μισούσαν η μία την άλλη, δηλαδή η Αγγέλα, γιατί η καλόβολη μα ασχημούλα Μάρθα είχε κάνει πολλές προσπάθειες να έρθουν πιο κοντά. Μάταια. Στην καρδιά της Αγγέλας δε χωρούσε αγάπη για κανέναν. Μέχρι που ξημέρωσε η μέρα εκείνη, η πιο χαρμόσυνη της ζωής της, για να καταλήξει σε τραγωδία…Δύο αδελφές και πολλά κρυμμένα μυστικά που διαφύλαξαν για χρόνια. Ως τη στιγμή που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και ο άνεμος σάρωσε τα πάντα αφήνοντας συντρίμμια στο πέρασμά του.’’
http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002989/h-gynaika-ths-sofitas

Οί απόψεις για αυτό το βιβλίο διίστανται από μέτριες, έως και κακές, κριτικές. Οι περισσότεροι αναγνώστες θεωρούν το θέμα που πραγματεύεται καταθλιπιτκό και η προσέγγιση γίνεται με τρόπο μελαγχολικό .

Πράγματι, αυτό είναι αλήθεια. Το βιβλίο είναι καταθλιπτικό, αλλά αυτή η μελαγχολία που εκπέμπει αποτελεί και το στοιχεία που καθιστά το βιβλίο ιδιαίτερο και διαφορετικό. Η συγγραφέας περνάει στοχευμένα μηνύματα στον αναγνώστη μέσα από την περιγραφικότητα και την αφήγηση ,αναλύονταςτην αλλοίωση που έχουν υποστεί οι ήρωες της εξωτερικά και εσωτερικά.
Ο σκοπός του βιβλίου είναι να μας επιστήσει την προσοχή και να μας ταρακουνήσει για ναμην ξεχνάμεποτέ ότι όταν υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση εξαρώνοντας πάντοτε τις επιλογές που κάνουμε.
Η πορεία και ο δρόμος της ζωής μας καθορίζονται από τις αποφάσεις μας είτε είναι ορθολογιστικές,συναισθηματικές ή παρορμητικές. Οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες και μέσα από το βιβλίο διδασκόμαστε ότι καποια στιγμή θα κριθούμε για τα λάθη μας και θα κληθούμε να δώσουμε απαντήσεις.
Υπάρχει όμως σωστή απάντηση?

“Η γυναίκα της σοφίτας” είναι ένα βιβλίο ήρεμο προβλέψιμο χωρίς αναπάντεχες ανατροπές και εκπλήξεις. Όμως διακατέχεται από περιρέουσα ατμόσφαιρα σε μία ιστορία που κυλάει αβίαστα διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Αναλύει τις οικογενιακές σχέσεις και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν τη ζωή μας, στη συγκεκριμένη περίπτωση σε σχέση με την ανταγωνιστική σχέση ανάμεσα στις δύο αδερφές, που επιθυμούν να επιβληθούν η κάθεμία με τον τρόπο της και να αποδείξουν την αλλά πολλές φορές, και από τα λάθη που γίνονται μέσα από την οικογένεια που μπορεί να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.

Advertisements

Leave a comment

Filed under κριτικές βιβλίων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s