Το έντυπο βιβλίο στην εποχή της τεχνoλογίας και της ψηφιακής επικοινωνίας.

Το έντυπο βιβλίο στην εποχή της τεχνλογίας και της ψηφιακής επικοινωνίας.
Ο John Hoyer Updike Αμερικανός συγγραφέας, ποιητής και κριτικός προς το τέλος της ζωής του εξέφραζε την απαισιοδοξία του για το μέλλον του βιβλίου.Χαρακτηριστικά έγραφε «ποιος, σ’ αυτό το αδιανόητο μέλλον, όταν θα είμαι νεκρός, θα διαβάζει;»
Οι νέες τεχνολογίες της πληροφόρησης και επικοινωνίας έχουν πια εδραιωθεί και ακόμη και ο Γάλλος θεωρητικός και κριτικός της λογοτεχνίας, φιλόσοφος και γλωσσολόγος Roland Barthes,δεν μπορούσε να διανοηθεί την έκταση και την επιρροή που θα είχε η ανάπτυξη των και το βάθος των τεχνολογικών εξελίξεων, στην επικοινωνία.Η αλλαγή της αναγνωστικής συμπεριφοράς είναι γεγονός ενώ το βιβλίο στηνεποχή της τεχνολογίας αποτελεί ένα κείμενο ύφανσης νοημάτων και όχι μια μια αυθύπαρκτη οντότητα.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι έντυπο βιβλίο όχι απλώς επιβιώνει και αντιστέκεται στην ν[εα ψηφιακή εποχή ως μέσο μετάδοσης γνώσης και επικοινωνίας
Η ανακάλυψη του Γουτεμβέργιου είχε ως αποτέλεσμα την παγκοσμιοποίηση της γνώσης,ενώ στη σύγχορνη ψηφιακή εποχή οι ψηφιακές υπηρεσίες της Google προσφέρουν τις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες όπως η Questia, ή τα συνεργατικά σχήματα όπως το Project Muse δίνοντας σημαντική πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές και βιβλία
Αυτή η τεράστια αλλάγή που επιφέρει με την είσοδο της η νέα εποχή θέτει βασικά ερωτήματα για την νέα κατεύθυνση στην οποίας μας οδηγεί η αλλαγή των όρων επικοινωνίας.
Η διάδοση της γνώσης, της πληροφόρησης,η εκπαιδευτική διαδικασία ο διαλόγος αλλάζουν μορφή καθολικά. Ο Αμερικανός ιστορικός Αντονι Γκράφτον στην προσπάθεια του να κατανοήσει το νόημα των αλλαγών που συντελούνται αναφέρει ‘’στα παλιρροϊκά κύματα των παραδοσιακών βιβλίων και των νέων μέσων που μας χτυπάνε, ο συγγραφέας, εραστής των παλαιών βιβλιοθηκών αλλά και οραματιστής των εντυπωσιακών δυνατοτήτων που διανοίγει το ψηφιακό μας μέλλον, ιχνηλατεί τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία αυτής της εξέλιξης’’.
Ο Γκράφτον καθησυχάζει τους αναγνώστες με την επιβεβαίωση ότι ο έντυπος τύπος και το βιβλίο δεν θα ‘’πεθάνουν’’ακόμα.
Οι λάτρεις του βιβλίου της ύλης τους της μυρωδίας τους έχουν ακόμα πολλές ελπίδες.
Ωστόσο, η συνύπαρξη του διαχρονικού και σύγχρονου φαίνεται να είναι η ιδανική λύση,η χρυσή τομή.Ακόμη και οι βιβλιοθήκες υπάρχουν ήδη σήμερα σε ψηφιακή μορφή χωρίς να αυτό να σημαίνει την κατάργηση των μεγάλων βιβλοθηκών που είναι και χώροι κοινωνικοποίησης, ενημέρωσης, μελέτης και προβληματισμού.

Γιατί η σχέση μας με την τεχνολογία, το δαδίκτυο και την επικοινωνία στην ψηφιακή εποχή μπορεί να είναι παθητική ή ενεργιτική.Η εντ’υπωση που δημιουργεί η εικόνα είναι πολύ δυνατή ενώ ξεφεύγει η λεπρτομέρεια υποσκείζεται η νοητική σύλληψη και θυσιάζεται η γραμμική ακολουθία.
Στο τυπωμένο χαρτί όμως αποτυπώνεται η σταθερότητα της ύλης και συντελείται ένας άξονας χρόνου: το γύρισμα των σελίδων η υπογράμιση η αφή αποτελούν μια η οποία αποτελεί και την βαθύτατα εσωτερική διάσταση της παραδοσιακής ανάγνωσης.
Για τον λόγο αυτό το έντυπο βιβλίο θα παραμένει το βασικότερο μέσο διάδοσης της γνώσης, προνομιακό μέσο επικοινωνίας, και συγκρότησης του εγώ.

http://www.kathimerini.gr/751300/article/politismos/vivlio/to-entypo-epimenei-epiviwnei-antisteketai

Advertisements

Leave a comment

Filed under προβληματισμοί

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s